Чи потрібно міняти документи мешканцям вулиць, назви яких перейменували: відповідь юристів

У рамках декомунізації та дерусифікації в Україні зазнали змін багато назв вулиць, і процеси ці продовжують відбуватись. У зв'язку з цим у мешканців таких вулиць виникає питання: чи потрібно тепер вносити зміни до документів, до яких саме та в які терміни.
Відповіді на популярні питання українців надали юристи координаційного центру. Повна інформація опублікована на урядовому порталі.
Необхідність зміни місця реєстрації
З урахуванням того, що зміна назви вулиці не змінює місце реєстрації, законодавством не передбачений обов’язок вносити подібні відомості до паспорту. Тобто спеціально звертатися за цим не слід. Перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища – коли виникає безпосередня потреба.
Внесення змін до документів на нерухомість
У цьому випадку документи, що засвідчують право власності на нерухомість, так само залишаються чинними після зміни назви вулиці, на якій вона розташована. Тому зміни до свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договори купівлі-продажу, дарування тощо вносити необов'язково.
Проте власник майна має право звернутися до органу, який займається реєстрацією прав на нерухомість, і подати заяву щодо внесення змін.
Наприклад, таке можливо у разі потреби купівлі-продажу чи дарування нерухомості. У такому разі до пакету документів потрібно додати рішення уповноваженого органу про перейменування.
Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи
Враховуючи те, що перейменування вулиці по суті є зміною місцезнаходження юридичної особи, змінювати дані про таку юрособу потрібно. Зміни відомостей вносяться в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також потрібно змінювати реквізити у чинних договорах, під час виготовлення нової печатки, бланків, вносити зміни до установчих документів.
При цьому граничних термінів для проведення змін не існує. Тому юридичні особи самі можуть вирішувати, коли цим зайнятись. Адміністративний збір при внесенні змін до документів не стягується, якщо це пов'язано з ухваленням Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону на пропаганду їхньої символіки".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment